Jeroen Stafleu & Inner MAn

Het verhaal achter Inner Man

Ik ben Jeroen Stafleu, 28 jaar, mannenverbinder en oprichter van Inner Man. Graag neem ik jullie mee naar de geboorte van Inner Man.

Ik ben opgegroeid in een liefdevol en warm gezin. Er was een traditionele verdeling binnen het gezin: mijn vader verdiende het geld en mijn moeder zorgde voor mij en m’n zus. Het ‘probleem’ dat er echter ontstaat bij deze traditionele verdeling: er mist een vader in de opvoeding. De vader is vaak fysiek of emotioneel afwezig en een kind heeft nu eenmaal een vrouwelijk én mannelijk voorbeeld nodig in zijn opvoeding. Een aanwezige vader heb ik dus gemist tijdens de opvoeding, wat ik hem niet aanreken want hij is zelf ook zo opgevoed. Ik groeide dus op zonder te weten wat mijn rol was als man in deze maatschappij.

Mannencirkel - Jeroen Stafleu

Als jongvolwassen man de wereld in
Als jong volwassen man liep ik uiteindelijk tegen het probleem aan dat ik totaal niet wist wie ik was en wat ik wilde met mijn leven. Ik had een sociaal masker op. Ik dronk veel alcohol, ging van vrouw naar vrouw, werkte 60 uur per week en deed me voor als ’tough guy’. Stoere kleding dragen, de mannen die ik in films zag imiteren en mezelf hard profileren, want dat was wat vrouwen wilde dacht ik. Tot ik op mijn 22ste in de spiegel keek en dacht: waar ben ik allemaal mee bezig? Vanuit hier begon mijn zoektocht naar mijn innerlijke man. Mijn Inner Man.

‘Spiritualiteit’
Ik kreeg uiteindelijk een relatie met een vrouw die zich bezig hield met ‘spiritualiteit’. Ik als nuchtere dorpse man moest daar niets van hebben. Al dat zweverige gedoe. Tot ik ging kijken naar wat spiritualiteit nou eigenlijk inhield. En daar kwam voor mij een heel simpel down-to-earth antwoord uit: kijken naar mezelf en mijn gedrag/patronen. Waarom doe ik bepaalde dingen zoals ik ze doe? Waarom word ik boos/geïrriteerd bij sommige situaties? Word ik gelukkig van het werk dat ik doe? Ik vond het belangrijk om mezelf deze vragen te gaan stellen omdat ik niet lekker in mijn vel zat en dat ook afreageerde op mijn omgeving.

Mannelijke vrienden
Op mijn 22ste zag ik ook in dat ik voornamelijk vrouwelijke vrienden om me heen had. Over mijn gevoel praten was geen probleem en dat zorgde ervoor dat ik snel goed klikte met vrouwen. Maar mannelijke vrienden waar ik een diepgaand gesprek mee kon houden, die had ik niet. Ik wilde graag een diepere connectie met mannen ervaren maar ik wist niet goed hoe. Ik zag mannen voornamelijk nog als concurrenten en voelde snel jaloezie wanneer een andere man ergens goed in was. Ik was hard en afstandelijk naar andere mannen. Tot ik op een dag een man knuffelde.

Mijn eerste man-hug
Mijn vriendin destijds nam me mee naar een festival over spiritualiteit en zelfontwikkeling. De eerste dag op het festival irriteerde ik me énorm aan alle knuffelende mannen en vrouwen. ‘Stelletje hippies’ dacht ik. Maar daar zat het verlangen onder dat ik zelf ook heel graag mijn sociale masker af wilde doen en wilde knuffelen met andere mensen. En dat verlangen voelde een andere man die mij had gezien op het festival.

Een wat oudere man stapte de tweede dag op me af en we raakte aan de praat. Na het gesprek vroeg hij ‘mag ik je een knuffel geven?’ Ik verstijfde en zei ‘ja hoor’. Ik gaf hem een snelle knuffel en een klop op zijn schouders. ‘Wat is dat nou?!’ vroeg hij. ‘Geef me nog eens een knuffel en dan zonder de klopjes. En ontspan…’. Ik ontspande en ik kan me nog steeds herinneren hoe heerlijk die knuffel was. Mijn eerste échte knuffel met een man was een feit.

Mannencirkels
Wat volgde was een hele fijne periode waarin ik op zoek ging naar verbinding met andere mannen. Ik kreeg de tip om een keer een mannencirkel bij te wonen, iets waar ik nog nooit van had gehoord maar wat erg interessant klonk. Even later kwam er toevallig een oproepje voorbij op Facebook voor een mannencirkel en ik schreef me in. Het was een traject van een maand waarin we 4 keer bij elkaar kwamen. Deze periode voelde als thuiskomen. Ik kon mijn sociale masker helemaal af doen en mezelf echt laten zien zoals ik me voelde. Soms verdrietig, soms vrolijk en soms ook boos. Ik werd door de andere mannen hier helemaal in ontvangen. Mijn gevoel mocht er zijn en hoefde niet weggedrukt te worden.

Tijdens de bijeenkomsten deelden we mooie en soms zware processen, luisterden we naar elkaar en maakten we vooral veel lol. Tijdens de eerste bijeenkomst voelde ik al heel sterk in mijn hart: dit wil ik ook gaan doen. Hiervoor ben ik op aarde: een veilige space creëren waar mannen hun sociale maskers af mogen doen en samen kunnen ontdekken wat het inhoudt om man te zijn.

Inner man
Ondanks heel wat overtuigingen dat ik dit allemaal niet kon heb ik toch doorgezet. En wat ben ik daar trots op. Ik heb gezien dat ik mezelf als man pas heb kunnen ontdekken in verbinding met andere mannen (en ook vrouwen). En deze gedachte geef ik door tijdens mijn mannencirkels. Graag nodig ik je uit om een keer in het diepe te springen en naar een mannencirkel te komen. Want ook jij mag je sociale masker laten vallen, jezelf gaan laten zien, je verlangens onderzoeken en jezelf ontdekken als man. Tot snel!

 

 

 

$

Direct

Ik draai niet graag om dingen heen en communiceer direct. Dat kan soms confronterend zijn maar je weet wel waar je aan toe bent :-).

Respectvol

Ik vind ‘respect’ een enorm belangrijke waarde. We hoeven het niet eens te zijn maar laten we wel respect hebben voor elkaar.  

Verbindend

Als ik een mooie verbinding of connectie zie maakt mijn hart een sprongetje.

Jeroen Stafleu mannencirkel

Fun facts

Een aantal leuke feitjes over jeroen.

– Karaoke zingen? Uh ja!
Als je ooit zin hebt om karaoke te zingen… bel me op in het midden van de nacht en ik kom eraan! Heerlijk om even te ontladen en een lekker nummertje te zingen.

– Ik ben een kwart Duits.
En ik ben er trots op! Und ich liebe kartoffelen. Gebakken aardappels, frietjes, wedges, chips. Love it. De mannencirkels zijn ook te betalen in Kilo’s aardappels als je wilt. 

– Ik ben ooit Brabants kampioen tafeltennissen geweest.
Niet de meest populaire sport, tot dat je er ook door leert beerpongen. 

Neem contact op.

Heb je vragen over mannencirkels of andere vragen? Laat dan even een berichtje achter.