Welkom bij Innerman.nl

Wat is een mannencirkel en waarom moet je er een volgen?

Hee man. Leuk dat je meer wilt lezen over mannencirkels. Wat is een mannencirkel nou eigenlijk? Het idee is heel simpel: je komt met een groep mannen bij elkaar, drinkt wat thee, eet wat koekjes of chocola en je deelt hoe het met je gaat. En geloof me als ik zeg dat dat erg fijn is. Er ontstaat namelijk enorm veel kracht als mannen verzachten en hun gevoel uiten. Als mannen weer in contact komen met hun hart. 

mannencirkel


De opvoeding van mannen.

Vroeger leefde we als mensen samen in stammen. Je werd als jonge jongen opgevoed door vrouwen én mannen en werd klaargestoomd voor het leven als jongvolwassen man. Je wist wat je plaats was in de samenleving en wat je doel was in het leven. Tegenwoordig ligt dit een stuk complexer. Veel jonge jongens worden opgevoed door enkel één ouder omdat de andere ouder voor geld moet zorgen. Dat zijn vaak de vaders waardoor veel jongens opgroeien zonder fysiek of emotioneel aanwezige vader. Ze worden opgevoed door hun moeder en krijgen bij de kinderopvang ook vaak te maken met vrouwelijk personeel. Een mannelijk voorbeeld mist dus compleet. En hoe liefdevol een moeder haar zoon ook opvoedt, ze kan hem simpelweg niet leren hoe hij man moet zijn. Daarvoor hebben hij een vader nodig die met hem stoeit en hem meeneemt de wijde wereld in. 

Omdat een vaderfiguur mist in de opvoeding zie je bij veel mannen op latere leeftijd dat ze vastlopen. Ze raken in een burn-out, worden depressief, hoppen van relatie naar relatie of raken verslaafd (drugs/alcohol/seks). Vaak gebeurt dit omdat we als jonge jongens niet hebben geleerd te luisteren naar ons gevoel en niet meegekregen hebben dat het OK is om als man je gevoel te uiten.
 

Mannencirkels.

Het principe van de ‘stam’ zoals we vroeger leefde, begint steeds meer terug te komen. We willen weer leren van elkaar en gaan op zoek naar verbinding. Steeds meer mannen stellen zichzelf de vraag: “wie wil ik nou eigenlijk zijn?”. Tijdens je bewustwordingsproces, zoals dit ook wel genoemd wordt, is het heel fijn als je andere mannen in je omgeving hebt waarmee je kunt sparren. Een mannencirkel is hier een hele veilige ruimte voor. Ik heb zelf gezien dat ik mezelf pas écht heb leren kennen in verbinding met andere mannen. De mannencirkel wordt gezien als reis waarin je mag ontdekken wie jij wilt zijn als man, los van verwachtingen van anderen. Waarin jij mag onderzoeken wie jouw innerlijke man is. 

Hoe verloopt een mannencirkel?

Elke mannencirkel is verschillend omdat je bij elk traject weer een andere groep mannen hebt. De mannencirkels die ik, Jeroen Stafleu, geef zijn trajecten van één maand waarbij je wekelijks een avond bij elkaar komt (4 bijeenkomsten). Zoals ik al schreef is het idee heel simpel: je komt met een groep mannen bij elkaar en deelt hoe het met je gaat en/of brengt een bepaald thema in dat je wilt bespreken. Niet meer en niet minder. Thema’s die aan bod kunnen komen zijn: relaties, vriendschappen, werk, emoties tonen, grenzen aangeven en behoeftes volgen. Tijdens de cirkel geven we elkaar geen ongevraagd advies (“weet je wat jij moet doen…”) maar luisteren we naar elkaar. 

Mijn problemen zijn mijn problemen en jouw problemen zijn jouw problemen, die hoeven we niet voor elkaar op te lossen. Wat we wel doen is elkaar steunen in elkaars processen. We zullen lachen, huilen, verhalen delen, elkaar spiegelen, relaxen. Doe je mee?  

Wat jij onder andere uit een mannencirkel kunt halen:

– Het besef dat jij niet de enige bent die tegen bepaalde thema’s aanloopt;
– Je zult je opgelucht voelen nu je je emoties mag uiten en het niet meer weg hoeft te stoppen;
– Je zult broederschap ervaren met de andere mannen;
– Je zult meer duidelijkheid krijgen over bepaalde processen waar je in zit;
– Je krijgt contact met jouw verlangens;
– Je seksuele energie zal meer gaan stromen. Opgekropte emoties houden je seksuele energie namelijk erg tegen;
– Je wordt prettiger in de omgang want mensen zien graag de échte jij (hoe eng dat ook kan voelen);
– Je hoeft je niet meer anders voor te doen en krijgt meer mensen om je heen die bij je passen en jou accepteren zoals je bent;
– Je wordt geïnspireerd door andere mannen. 

 

 

Gewoon komen jij.  

Voel je weerstand?

Je kan denken, “ik ga toch niet in een cirkeltje zitten en een beetje over mijn gevoel praten”. Nou, niets hoeft maar de uitnodiging is om dat wel te doen. De maatschappij heeft ons mannen geleerd dat het fout is om over ons gevoel te praten, dat doen mannen niet. Maar het kan zó bevrijdend zijn om je gevoel te delen en het niet weg te stoppen. Ik heb al tal van mooie mannen om mij heen zien open klappen en zien groeien.

“Niets is zo mannelijk als een man die over zijn gevoel durft te praten.”  

 

Met hoeveel man zijn we tijdens een mannencirkel?

We zijn met maximaal 6 man zodat iedereen zijn ruimte kan pakken als hij dat wilt. 

Hoe lang duurt een Mannencirkel?

Een avond duurt ongeveer 2,5 uur, van 19:30 – 22:00. We starten met een korte meditatie en daarna gaan we door naar de deelronde.

Waar vinden de cirkels plaats?

Ik gebruik een ruimte op de Markendaalseweg 44 in Breda. Als je op de locatie bent kan je me bellen, dan haal ik je beneden op. 

Zijn er koekjes aanwezig?

Jazeker. En thee. 

Mannencirkels en COVID

Binnen de mannencirkel respecteren we elkaars grenzen en behoeftes m.b.t. COVID-19. De ruimte is groot genoeg om afstand van elkaar te houden als daar behoefte aan is.  

Ervaringen van andere mannen

De mening van anderen.

Neem contact op.

Heb je vragen over mannencirkels of andere vragen? Laat dan even een berichtje achter.